Diety sportowe

Jak wiadomo wysiłek fizyczny, szczególnie na poziomie wyczynowym, zwiększa zapotrzebowanie organizmu na energię oraz szereg składników odżywczych.

ZALETY DIET SPORTOWYCH

  • smaczne, urozmaicone i pełnowartościowe posiłki
  • pozytywny wpływ na osiągnięcia sportowe
  • zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne adekwatnie do indywidualnych potrzeb sportowca

ZAMÓW

Zamów swoją dietę!
KONTAKT


Prawidłowe odżywianie jest szczególnie istotne dla sportowców. Dieta powinna być dostosowana do płci, wieku oraz rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej. Ważna jest również informacja o charakterze uprawianej aktywności, czy jest to sport wytrzymałościowy, siłowy, sprinterski czy inny, jaka jest jego intensywność, czas trwania.

Staranna analiza indywidualnych potrzeb sportowca pozwala nam na dostosowanie odpowiedniej diety, która może przyczynić się do poprawy wyników sportowych. Jadłospis dla sportowców powinien zawierać przede wszystkim duże ilości węglowodanów i białka. Węglowodany są spalane podczas treningu, a po jego zakończeniu zużywane do regeneracji włókien mięśniowych. Węglowodany powinny dostarczać 55-60% całkowitego zapotrzebowania energetycznego w ciągu dnia. Dlatego też jadłospis dla sportowców powinien zawierać duże ilości takich produktów, jak: kasze, ryż brązowy, makarony, pieczywo razowe, płatki owsiane.

Spożywając je podczas każdego posiłku, organizm będzie miał zapas energii na okres ćwiczeń. Białko zaś stanowi głównie materiał energetyczny i budulcowy. Pozwala na prawidłowy wzrost i rozwój mięśni. Ważne, by pochodziło z różnych źródeł: chudego mięsa, wędlin, drobiu, mleka, serów i jajek.

Nie należy zapominać o tzw. dobrych tłuszczach. Zalecane są produkty zawierające jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których bogatym źródłem są oleje, tłuszcze rybie obfitujące w kwasy omega-3. Sportowcy powinni wraz z pokarmem dostarczać organizmowi również witamin oraz minerałów. Ich źródłem w naszych posiłkach są warzywa i owoce.


PRZYKŁADOWE MENU DIETY SPORTOWEJ

  1. Śniadanie jajecznica na maśle ze szczypiorkiem podawana z pomidorkami koktajlowymi oraz pełnoziarnistym pieczywem
  2. II śniadanie barszcz czerwony z białą fasolą
  3. Obiad pieczony dorsz podany z ryżem jaśminowym z olejem z orzechów laskowych z brokułami gotowanymi na parze z różową solą himalajską
  4. Podwieczorek pieczone banany z gorzką czekoladą
  5. Kolacja sałatka z rukoli z serem mozzarella i pomidorami z bazyliowym pesto z pestkami słonecznika

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

Zamów dietę na próbę. Przy zamówieniach powyżej 10 dni oferujemy atrakcyjne rabaty. Chcesz, aby cała rodzina odżywiała się zdrowo? Nie ma problemu, przedstawimy atrakcyjną ofertę.
KONTAKT